Egy egy

2008.12.11. 23:07

A mai napom fénypontja egy feketelyuk.. micsoda fanyar humor, mondhatná boldog-boldogtalan, aki olvassa. Ja, hogy ez nem vicc?! Nem az.. tényleg nagy dolog, de gondolom, nem osztoztok a boldogságom e szegmensén. :) történt ugyanis, hogy mától kezdve empirikus bizonyítékunk van a feketelyukak létezésére. Valahol a Tejút közepénél található egy, egy semmi :) konkrétan nem látni ott semmit, csak a körülötte keringő csillagok pályájából megállapítható, hogy a nagy semmi tömege négymilliószor akkora, mint a Napé! :) Így egy vadonatúj bizonyítékkal bővült a csillagok születéséről alkotott képünk. Stephen William Hawking is visszavont egyik elméletét – pontosabban módosította – miszerint a feketelyukak nem szívnak magukba semmilyen anyagot, az eddigiekkel ellentétben. Hiszen eddig azt is feltételezték, hogy esetleg még az időt, vagy a teret is magába szívja, a legelvakultabbak szerint dimenziók közötti átjárók is nyílhatnak, de nem. Egyik sem. A módosult álláspont szerint a feketelyukak hihetetlen nagy gravitációval rendelkeznek, de nem szívnak magukba semmit, csak összegyűjtik az anyagot galaxis szerte és ha elérnek egy bizonyos sűrűségi szintet, akkor később bolygókká csillagokká formálódhatnak. Így a világegyetemről alkotott képünk sokkal reálisabb köntösbe öltözik, legalábbis véleményem szerint hihetőbb ez a verzió, melyet természetesen a bizonyítékok is alátámasztanak és nem mellesleg nagyon fontos elem, sőt a hiányzó láncszem is lehet a bolygók születésével kapcsolatban felhalmozott eddigi ismeretanyagban. Ezért is olyan fontos dolog számomra. :)

 

Nem akartam csillagászati kiselőadást tartani, de ez egy nagyobb dolog annál, mintsem, hogy említés nélkül elhaladjak felette. Sajnos megint kevés időm marad írni, legyen elég annyi, hogy voltam suliba ami uncsi volt, voltam edzeni ami nem volt rossz, haza is értem ami kifejezetten kellemes volt, zenét is hallgattam és hallgatok is, még mindig Johnny Cash – Hurt ezért nem is lesz új zene a bejegyzésembe, hallgassátok ezt amíg nincs jobb vagy amíg mást nem linkelek. :)

Nos, a nagy filozofálgatás és egyéb hasonlóan monumentális eszmék közé még becsúsztatok egy szintén leírhatatlan viccet (kösz Illés), amely egyben az elköszönésemet is megszemélyesíti mára. Nem kell szó, nem kell beszéd, a vicc…

Két dolog is bizonyítja, hogy Ön a tettes.
Egy: magánál volt a gyilkos fegyver.
Kettő: csipkebokor vessző. ;)


 

Szerző: eS

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://estefele.blog.hu/api/trackback/id/tr56817638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szenyor Kant 2008.12.12. 00:39:55

Ez csak elmélet, bizonyíték nincs addig, amíg valaki oda nem megy és mintát nem vesz a nagy semmiből :-)

eS 2008.12.14. 12:21:56

Szenyor Kant! Laplace-elmélete után, hogy merészel ilyen dolgokat állítani? Többek között a metafizika professor ordinariusaként, tudnia kellene, hogy, ha a fizika szabályai A pontban érvényesek, akkor B pontban szintén. Ezúton kérem, hogy következő kommentje előtt jobban gondolja végig felfogása és mondanivalója lényegének egy síkban elhelyezését.

Köszönettel és tisztelettel: Szenyor eS

P.S.: Canti regisztrálni kell már, hogy kommentálni tudj. :D

meccsrejárós 2009.02.02. 22:08:38

Na, regisztráltam. Kicsit megkésve, de. :-) amit írtam azt viccnek szántam, de ha az ember belegondol, akkor igaz. a jelenlegi elméletek addig élnek csak, amíg valami meg nem cáfolja őket. de mondjuk nyilván ahogy halad az idő, egyre okosabb lesz az emberiség :-)
süti beállítások módosítása